Isolatiemateriaal

De diverse soorten isolatiematerialen hebben ieder bepaalde eigenschappen. De keuze zal worden beïnvloed door deze eigenschappen. Voor iedere situatie en budget is er een passende oplossing. In de isolatiematerialen is veel keuze en de belangrijkste materialen hebben wij voor u op een rijtje gezet. Bekijk de eigenschappen en bepaal of dit het juiste materiaal is. Advies over specifieke situaties kunt u altijd inwinnen bij de aangesloten isolatie bedrijven.

1) Pur isolatie

Pur isolatie is ook wel bekend als polyurethaan. Mogelijk dat u pur kent van het pur schuim wat in van die spuitpistolen zit. Pur wordt gebruikt voor zowel dakisolatie, spouwmuurisolatie en vooral bij kruipruimte isolatie. Het grote voordeel van dit isolatiemateriaal is dat het gespoten wordt en hierdoor in elke opening zijn werk kan doen. Er zijn verschillende soorten pur isolatie, zo ook sneldrogende die handig zijn wanneer er aan de bovenkant van de kruipruimte isolatie geplaatst moet worden.

Doordat de pur echt overal komt is het goed afgesloten. Er zal dan ook zeker wel extra aandacht aan de isolatie besteedt moeten worden. Een goed geventileerd huis is namelijk erg belangrijk om gezond te kunnen leven.

2) Pir isolatie

Het verder ontwikkelde broertje van pur, is pir. Nee dit is geen grap, pir is verder ontwikkeld en heeft een hogere isolatiewaarde. Gemaakt van kunststof en de pir platen zijn over het algemeen wit – geel. De goede isolatie is dan ook direct het grootste voordeel aan deze isolatie.

Nadelen zijn er echter ook, het is namelijk niet heel milieuvriendelijk aangezien er bij de productie schadelijke stoffen zijn gebruikt en het niet afbreekbaar is. Daarnaast is het lastig om sluitend te plaatsen. Hierdoor zal er dus vaak opvullend materiaal gebruikt worden.

3) Steenwol

Een andere naam voor steenwol is ook wel rotswol  en ontstaat door het smelten van basalt of diabaas. Erg veel gebruikt in de bouw doordat het vrij goedkoop is, goede isolerende werking heeft, onbrandbaar is, waterdamp doorlatend en handig in gebruik.

Ook steenwol heeft nadelen en dat is vooral de dikte van het materiaal. Hiervoor is wel redelijk wat ruimte nodig aangezien het materiaal vrij dik is.

4) Glaswol

Het meest populaire isolatiemateriaal bewaren we voor het einde. Glaswol wordt dan ook het meest gebruikt bij het toevoegen van isolatie aan een woning. Mede door de lage prijs en de hoge isolerende werking zal dit succes van glaswol nog niet ten einde zijn. Daarnaast is het eenvoudig om in iedere ruimte even simpel een stuk glaswol te plaatsen.

Een nadeel is wel de vezels die vrijkomen bij het plaatsen van de isolatie. Deze vezels kunnen erg vervelend zijn en irriterend werken. Kijk daarom uit bij het gebruik van glaswol voor vezels op de huid, in de ogen en het inademen hiervan. Voorkom een allergische reactie door uzelf hier goed tegen te beschermen.