Isolatieglas

In een woning zijn de glazen ramen de plaatsen waar de meeste warmte verloren gaat. Een raam heeft namelijk een hogere warmtedoorgang dan geïsoleerde muren. Echter willen we graag ramen in onze woning, voor het doorlaten van zoveel mogelijk natuurlijk licht, en de mogelijkheid om naar buiten te kijken. Zeker enkel glas heeft een hoge warmtedoorgang en kan het beste vervangen worden door isolatieglas. Isolatieglas is een ruime term, hieronder vallen alle soorten glas die een betere isolatiewaarde bieden dan enkel glas. Dit zijn dubbel glas, HR-glas, HR+ glas, HR++ glas, driedubbel glas, voorzetramen en monumentenglas. Door het plaatsen van isolatieglas zal er minder warmte verloren gaan. Hierdoor zal er minder energie verbruikt worden voor het verwarmen van de woning en zullen de kosten voor het verwarmen van de woning omlaag gaan.

Rendement van isolatieglas

Het vervangen van de beglazing door isolatieglas is een investering die drukt op de spaarrekening. Echter door het plaatsen van isolatieglas verdient u ook geld, omdat de maandelijkse energiekosten omlaag zullen gaan. Hierdoor verdient u de investering weer terug, ook al duurt dit een aantal jaren. Wanneer u investeert in het plaatsen van HR++ isolatieglas, levert die een winst op die vergelijkbaar is met 7% rente op een spaarrekening. Of anders uitgelegd, wanneer enkel glas vervangen wordt door HR++ isolatieglas in een gemiddelde eengezinswoning, wordt er gemiddeld 430 m3 gas bespaard. Dit is een aanzienlijke besparing, het is ongeveer 30% van het gemiddelde verbruik van een eengezinswoning.

Technieken

Isolatieglas bestaat vaak uit meerdere lagen. Hierdoor ontstaat er een spouw. In deze spouw zit stilstaande lucht en juist de stilstaande lucht heeft een isolerende werking. De gedachte achter driedubbel glas is dat er twee keer een spouw ontstaat. Hierdoor heeft u twee maal de isolatie, en hierdoor minder warmteverlies. In de spouw tussen de glazen platen van gewoon dubbel glas zit droge lucht. In de spouw tussen de glazen platen van HR++ isolatieglas en het meeste HR+ isolatieglas zit argon, dat is een edelgas. Argon isoleert nog beter dan de droge lucht. De energiebesparing die ontstaat door dit isolatieglas wordt op deze manier nog beter. Naast de argon, die zich in de spouw bevindt, is er ook een onzichtbare coating aangebracht op de binnenzijde van het glas. Deze coating weerkaatst warmte en laat zonlicht door. Een extra verbetering van de isolatiewaarde.

De voordelen van isolatieglas op een rijtje

Isolatieglas heeft vele voordelen, en misschien enkele nadelen. Met stip op één staat natuurlijk de energiebesparing van isolatieglas. De energiebesparing is goed voor het milieu, maar ook voor uw energierekening. Wanneer HR++ glas geplaatst is, daalt het gasverbruik, maar daarnaast zal er ook minder tocht zijn. Het houdt namelijk geluid tegen en de condensvorming aan de binnenzijde van het glas wordt verminderd. Voor het plaatsen van isolatieglas moet u een investering doen, maar de terugverdientijd is prima. De terugverdientijd is afhankelijk van de kosten voor het plaatsen van het nieuwe glas, en of u ook de kozijnen laat vervangen.